Už je tu september! V tomto období sú ešte chutné doma vypestované paradajky: sú zrelé, sladké, zamatové, chutné a usmievavé. Vyrástli, aby sme z nich pripravili (aj) gazpacho.
Gazpacho, rozmixovanú surovú zeleninu vymysleli Španieli …akési smoothie. Ale keď ho vymysleli, nikto o smoothie ani nechyroval.
Ide o jednoduché a kvalitné jedlo. Paradajky musia byť zrelé, to je to tajomstvo úspechu.
Prísady:
- 6 väčších paradajok
- 1 menšia šalátová uhorka
- 1 kalifornská paprika alebo kápia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky čerstvej bazalky
- 1 viazanička pažítky – používam ju miesto cibule, ale môže byť aj cibuľa
- 1 čl octu alebo citrónovej šťavy
- 4-5 pl olivového oleja
- Soľ a korenie
- Štipka údenej papriky – na zdobenie
Príprava:
- Paradajky by bolo treba olúpať … Priznám sa, ja som ich neošúpala. Nakrájala som ich, vykrojila som zelené stonky…
- Uhorky nakrájame na kocky, papriku nakrájame a cesnak prepasírujeme.
- Zeleninu naložíme do veľkej nádoby tvaru krčahu, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a olej.
- Tyčovým mixérom rozmixujeme. Ochutíme citrónovou šťavou.
- Ochlaďme pol hodiny v chladničke, aby sa spojili chute. Pred podávaním zamiešajme.
- Nalejme do malých misiek, pokvapkajme olejom, posypme bazalkou a ozdobme štipkou mletej údenej papriky.
…Podávajme s niečím chutným, napríklad zemiakovým posúchom
Posúch chcel byť pagáčmi, ale kvôli krátkosti času a hladu nastala zmena. Pripravila som preto jemné kysnuté zemiakové cesto, a „pagáčový posúch” som upiekla s kontaktným grilom. Som rada, že sa tak stalo, bol veľmi dobrý … Odteraz to vždy tak budem robiť! Vyskúšajte to aj vy!
Prísady:
- 500 g varených zemiakov
- Asi 250-300 g múky
- 1 vajce
- 2-3 pl masti, masla alebo oleja
- 200 ml vlažnej vody
- 1 kocka droždia (42g)
- 1 pl cukor
- asi 1pl soli
Príprava:
- Zemiaky uvaríme a prepasírujeme, necháme vychladnúť.
- Múku dáme do misky, uprostred spravíme jamku, vlejeme do nej vodu, cukor, namrvíme droždie, trochu pomiešame a necháme vykysnúť.
- Potom pridáme tuk, zemiaky, soľ, vajcia a dobre spracujeme. Ak treba, môžeme pridať múku či vodu či kvapku oleja, aby sme získali dobrú konzistenciu cesta. Dobre vypracované cesto sa oddeľuje od misky.
- Misku pomúčime a cesto necháme v nej odpočívať, prikryjeme a necháme asi 30 minúť kysnúť (na teplom mieste).
- Vykysnuté cesto premiesime, 5 minút necháme odpočívať, potom olejovými rukami vyformujeme knedličky, ktoré kontaktným grilom upečieme do zlatohneda.
- Ak nemáme kontaktný gril, pečieme obvyklým spôsobom na vyolejovanom plechu.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders, do slovenčiny preložila Soňa Szabadosová
Toto ste už čítali?
Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...