Potrebujeme:
- 1 kg na plátky nakrájanej krkovičky
- soľ, korenie
- 1 PL mletej rasce
Na lečo:
- 1 kg papriky
- 4 väčšie paradajky
- 2 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 6-8 ks hríbov
- 1 PL papriky
- soľ, korenie
- 3 PL oleja
Postup:
Papriku zbavíme jaderníka, prekrojíme na polky a po šírke nakrájame na pásiky. Paradajky pokrájame na kocky, cibuľu na kolieska, pokrájame hríby, pretlačíme cesnak.
Pokrájanú zeleninu vložíme do misy, osolíme, okoreníme, posypeme paprikou a pridáme olej. Všetko spolu dobre pretrasieme.
Túto vynikajúcu zmes na lečo vlejeme do pekáča vystlaného papierom na pečenie a odložíme nabok.
Teraz si pripravíme mäso. Asi 0,8-1 cm hrubé plátky krkovičky osolíme, okoreníme, posypeme rascou. V pekáči, ktorý sme mierne potreli olejom, mäso prudko predpečieme na vyššej teplote (cca 1-2 min.), aby dostalo peknú farbu a pritom ostalo šťavnaté. Potom plátky poukladáme na pripravenú zmes leča a prikryjeme alobalom.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, približne 40 minút. Potom odstránime alobal, trochu zvýšime teplotu a pečieme ešte 5-8-10 min., to záleží od rúry. Cieľom je, aby mäso bolo upečené do červenkava a lečo pritom neprihorelo.
Môžeme podávať s rôznymi prílohami: pečenými zemiakmi, zelerovým pyré, resp. čerstvým chrumkavým chlebom, ktorý dobre poslúži aj na vytieranie chutnej šťavy.
Aha, a na záver odporúčam pohárik rosé, ale výborne sa hodí aj čierne pivo.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders