Back to top

Zapekaná krkovička na leče

Publikované: 11. október 2019 - 19:59
Bola to iba náhoda? Ani by som nepovedala. Na začiatku októbra ešte bolo hodne papriky. Aj domáce paradajky sa našli, no a v noci sa mi snívalo o krkovičke … Toto ale nie je pravda. Pomyslela som si, všetko pekne naukladám do pekáča, a kým sa bude piecť, opravím kopu písomiek. Skutočne, takto sa to udialo.
Zapekaná krkovička na leče

Potrebujeme:

  • 1 kg na plátky nakrájanej krkovičky
  • soľ, korenie
  • 1 PL mletej rasce

Na lečo:

  • 1 kg papriky
  • 4 väčšie paradajky
  • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6-8 ks hríbov
  • 1 PL papriky
  • soľ, korenie
  • 3 PL oleja

Postup:

Papriku zbavíme jaderníka, prekrojíme na polky a po šírke nakrájame na pásiky. Paradajky pokrájame na kocky, cibuľu na kolieska, pokrájame hríby, pretlačíme cesnak.

Pokrájanú zeleninu vložíme do misy, osolíme, okoreníme, posypeme paprikou a pridáme olej. Všetko spolu dobre pretrasieme.

Túto vynikajúcu zmes na lečo vlejeme do pekáča vystlaného papierom na pečenie a odložíme nabok.

Teraz si pripravíme mäso. Asi 0,8-1 cm hrubé plátky krkovičky osolíme, okoreníme, posypeme rascou. V pekáči, ktorý sme mierne potreli olejom, mäso prudko predpečieme na vyššej teplote (cca 1-2 min.), aby dostalo peknú farbu a pritom ostalo šťavnaté. Potom plátky poukladáme na pripravenú zmes leča a prikryjeme alobalom.

Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, približne 40 minút. Potom odstránime alobal, trochu zvýšime teplotu a pečieme ešte 5-8-10 min., to záleží od rúry. Cieľom je, aby mäso bolo upečené do červenkava a lečo pritom neprihorelo.

Môžeme podávať s rôznymi prílohami: pečenými zemiakmi, zelerovým pyré, resp. čerstvým chrumkavým chlebom, ktorý dobre poslúži aj na vytieranie chutnej šťavy.

Aha, a na záver odporúčam pohárik rosé, ale výborne sa hodí aj čierne pivo.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies