Back to top

Gnocchi z tekvice na pečenie so šalviovým maslom a parmezánom

Publikované: 15. november 2019 - 13:05
Ešte stále tekvica na pečenie, veď je jej sezóna, a ona je bez debaty jednou z hviezd (mojej) kuchyne! Jeme ju pečenú, varíme z nej polievku, dokonca z nej môžeme pripraviť aj dezert.
Gnocchi z tekvice na pečenie so šalviovým maslom a parmezánom

Tekvica na pečenie je mnohostranným základným materiálom, nie je len chutná, ale aj zdravá, zároveň je jedným z najlacnejších prameňov vitamínov, výživných látok a minerálov.

Jej konzumácia skrášli našu pokožku, v ľudovom liečiteľstve ju odporúčajú aj pri zažívacích ťažkostiach.

Jej chuť je sladkastá, ale vo všeobecnosti neutrálna, preto k nej pristanú rôzne koreniny: cez šafran a vanilku až po škoricu, s tekvicou súzvučný rad korení je dlhý, ale dobre k nej padne aj pomaranč a kokos.

Z tekvice na pečenie sa dá pripraviť aj gnocchi (vyslov: ňokki). Je to veľmi jednoduché zemiakové cesto pochádzajúce z Talianska, u nás v tradičnej gastronómii môžeme nájsť niečo podobné pod názvom nudle. Moja stará mama im hovorila jednoducho zemiakové cesto.

Vďaka pomeru varených zemiakov, pečenej tekvice a múky je cesto jemné.

POTREBUJEME:

  • 300g pečenej tekvice
  • 300g varených zemiakov
  • cca 250-300g polohrubej múky
  • 1 KL soli

Na záver a pri servírovaní:

  • 30-40g masla
  • 3-4 šalviové listy – čerstvé alebo sušené
  • 100g strúhaného parmezánu

PRÍPRAVA:

  • Zemiaky uvaríme v slanej vode do mäkka. Ideálne je použiť zemiaky určené na prílohu, ľahšie zmäknú a sú múčnaté, kašovitej konzistencie.
  • Tekvicu umyjeme, nie je potrebné ju ošúpať. Rozpolíme, jadierka lyžicou vyberieme. Pokrájame ju na plátky, kolieska, pol kolieska, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na asi 180 stupňoch 25-30 minút.
  • Uvarené zemiaky pretlačíme na kašovitú hmotu.
  • Z upečených kúskov tekvice odstránime šupku – ide to ľahko, ľahšie ako za surova.
  • Tekvicu zmiešame so zemiakmi, osolíme a pridáme asi 250 g múky. Zamiesime. Cesto je veľmi jemné. Ak by sa príliš lepilo, pridáme 1-2 hrste múky, ale iba toľko, aby sa nelepilo, neslobodno dať príliš veľa múky, aby gnocchi nebolo tuhé.
  • Z cesta potom robíme guľky asi veľkosti pol päste. Tieto na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 2 cm hrubé tyčky a pokrájame na 2 cm kúsky. A už je to takmer hotové. Niekto ich ešte zdobí tak, že vidličkou urobí na ne 4 priehlbinky, aby sa potom chute, v našom prípade maslo, ešte viac uplatnili.
  • Vo väčšom hrnci roztopíme 30-40 g masla, pridáme 2-3 listy čerstvej alebo sušenej šalvie.
  • Vo vriacej slanej vode ich varíme 1-2 minúty, vyberieme a vyklopíme do roztopeného masla.
  • Pred podávaním posypeme strúhaným parmezánom.

Jemno-mäkké, trochu sladkasté kúsky sa v ústach priam rozplynú. Tento zážitok chutí nepochybne znásobuje vôňa a chuť šalviového masla a charakteristického slaného parmezánu. Na zdravie!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies