Pôvodný recept dostal môj otec asi pred tridsiatimi rokmi od svojho priateľa Bandi bácsiho, ktorý bol majstrom prekladanej kapusty. Keď ju môj otec ochutnal, rozhodol sa zaradiť recept do rodinnej zbierky.
Vypýtal si zoznam tajných ingrediencií, dohodli sa aj na fortieľoch. Pamätám sa na ten historický okamih, keď raz v sobotu popoludní priniesol domov rukou písaný lístok… Bol to pravý „chlapský“ recept, ktorý sa mi podarilo takpovediac pretvoriť.
Potrebujeme:
- 700 g kyslej kapusty
- 600 g kuracích pŕs pokrájaných na 1-2 cm kúsky
- 500 g chudého, údeného zomletého karé
- 200 g ryže
- 1 väčšiu nadrobno pokrájanú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno
- mleté klinčeky
- mleté čierne korenie
- mletú rascu
- 1-2 PL mletej červenej papriky
- 1-2 nožičky suchej klobásy
- 500 ml smotany alebo jogurtu
- 1-2 PL oleja
Príprava:
Príprava tohto jedla netrvá päť minút. Ale čas a energia venované príprave sa mnohonásobne vrátia, lebo jedlo je veľmi chutné. Každá vrstva je krátka, radostná udalosť!
Prvá vrstva: Z kuracích pŕs pripravíme perkelt, ktorý spracujeme na kašu.
Pre začínajúce kuchárky krátky návod: Olej zohrejeme, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, kocky kuracích pŕs, soľ, cesnak, červenú papriku, korenie, premiešame. Pridáme kvapku vody a pod pokrievkou dusíme domäkka. Necháme vychladnúť, potom zomelieme alebo dáme do mixéra.
Druhá vrstva: Ryžu uvaríme. Existuje jeden veľmi jednoduchý spôsob. 200 g ryže dáme po dôkladnom umytí variť do 450-500 ml studenej vody. Občas premiešame a necháme zovrieť, resp. pomaly vrieť asi 3 minúty. Potom vypneme teplotu, osolíme, pridáme kvapku oleja, prikryjeme a necháme asi 15 minút stáť. Za ten čas zmäkne a je hotová!
Tretia vrstva: Údené mäso zomelieme, klobásu pokrájame na kolieska.
Štvrtý krok, resp. samo vrstvenie. Snažme sa jednotlivé vrstvy pekne, rovnomerne ukladať do pekáča. Pekáč veľkosti 20x30 cm potrieme olejom, ako prvá vrstva príde kyslá kapusta, na ňu navrstvíme mleté údené mäso. Aby sme dali zadosť aj estetike, teraz príde na rad biela vrstva – ryža, na ňu po lyžiciach navrstvíme na kašu zmixovaný kurací perkelt, ktorý prelejeme smotanou, a na túto vrstvu poukladáme kolieska klobásy. Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 160-180 stupňoch dovtedy, kým kolieska klobásy nebudú upečené pekne do červena a aj smotana dostane zlatohnedú farbu.
Ten, kto má rád kyslú kapustu a dobrú klobásu, príde si na svoje. K tomu sa ešte pridá harmónia chutí z perkeltu, údeného mäsa, smotany, to všetko spolu vytvára božskú chuť jedla. Oplatí sa venovať čas príprave, vyskúšať toto zimnú atmosféru evokujúce gastronomické dielo.
K ucelenému názoru na túto udalosť patrí ešte dodať, že môj otec sa, žiaľ, nedožil novo premyslenej verzie. Ale som presvedčená, že keby bol ochutnal, bolo by mu chutilo.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
Chute Kukkónie – Ľahký a rýchly kurací paprikáš s domácimi rezancami
V dňoch, keď sme doma, dostávajú sa do popredia také...