Čo robí tokáň tokáňom? To, že mäso krájame na pásiky, nie na kocky ako na perkelt alebo guláš.
Aj tokáňa poznáme viac druhov. Môže sa pripraviť z bravčového či hovädzieho mäsa, z kuraťa, je to otázka chuti..... Len ho nezabudnime nakrájať na pásiky.… Veľa záleží, ako vždy, aj na korenení. Ide tu o majstrovskú skladbu viacerých chutí.
Morka je dobrou voľbou z palety možností, k tomu sa pridáva prerastená slanina, huby, horčica, korenie. Áno, áno, veľmi dobrá kombinácia a výdatné jedlo.
Ingrediencie:
· 800 g morčacích pŕs – nakrájané na asi 4 cm pásiky hrúbky ceruzky
· 150 g prerastená slanina – nadrobno nakrájať
· 2 cibule – nasekať na drobno
· 2 strúčiky cesnaku - pretlačiť
· 300 g lesných húb – nakrájať na pásiky
· 3 - 4 kyslé uhorky – nakrájať na pásiky – na rovnaké veľkosti ako mäso
· soľ, čierne korenie – podľa chuti
· 2 PL dijonskej horčice
· 1 PL mletej rasce
· 1 PL majoránka
Príprava:
1. Pripravíme si dostatočne veľký hrniec.
2. Pokrájanú slaninu roztopíme.
3. Kým slanina pustí masť, chuť, vôňu, pripravíme si cibuľu, cesnak, huby, uhorky a mäso.
4. K upečenej slanine pridáme cibuľu, podusíme, pridáme mäso.
5. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, miešame, kým obelie.
6. Pridáme huby, ešte pár minút miešame, podlejeme vodou.
7. Ochutnáme, podľa chuti pridáme, čo chýba.
8. Necháme variť, nech sa chute premiešajú. Mäso zmäkne za 20 - 30 minút.
9. V poslednom kroku pridáme pokrájané uhorky a horčicu.
10. Ešte krátko povaríme, bude to dokonalé.
Chutné, výdatné jedlo.
Szabó Csilla / LittleWonders
Toto ste už čítali?

Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...

Chute Kukkónie – Ľahký a rýchly kurací paprikáš s domácimi rezancami
V dňoch, keď sme doma, dostávajú sa do popredia také...