1. Raňajková ovsená kaša s ovocím
S týmto receptom sa naučíte robiť rýchlu základnú kašu, nad ktorou nemusíte ráno veľa premýšľať. Ovocie môžete obmieňať podľa chuti či sezóny.
Suroviny:
- 50 g veľkých ovsených vločiek
- 350 ml mlieka alebo vody
- soľ
- grécky jogurt
- med
- ovocie podľa chuti
V hrnci so silným dnom premiešame na miernom plameni ovsené vločky s mliekom alebo vodou. Pridáme trošku soli a za stáleho miešania povaríme 4 až 5 minút. Odstavíme, necháme trochu odstáť. Potom premiešame s gréckym jogurtom. Podávame osladené medom a ozdobené ovocím podľa chuti.
Tip: Ak chcete mať výdatnejšie raňajky, pridajte do kaše nasekané orechy.
2. Ovsená kaša s kokosom a ovocím
Kokos je výborným doplnkom kaše, ktorej dodá zaujímavejšiu chuť. Nebojte sa však experimentovať ani s rôznymi druhmi korenia.
Suroviny na 2 väčšie alebo 4 menšie porcie
- 150 g ovsených vločiek
- 6 PL strúhaného kokosu
- 600 ml mlieka
- Štipka soli
- 2 PL cukru
- Čerstvé alebo sterilizované ovocie podľa chuti (broskyne, jablká, maliny...)
Ovsené vločky krátko opražte, aby sa rozvoňali. Pridajte kokos, zalejte mliekom a na malom plameni priveďte k varu. Pridajte soľ a cukor. Za stáleho miešania varte približne 5 minút, alebo pokiaľ nemá kaša požadovanú hustotu a konzistenciu. Servírujte dozdobené ovocím.
Tip: Kokos kašu dostatočne prevonia. Ak však chcete chuť ešte viac zvýrazniť, posypte kašu mletou škoricou, nastrúhaným muškátovým orieškom alebo štipkou nového mletého korenia, ktoré nájdete i vo voňavom perníkovom korení.
3. Ovsená kaša v štýle mrkvového koláča
Aj samotný mrkvový koláč je super raňajkové jedlo, ale túto kašu vyčarujete ešte rýchlejšie. Najťažšie na celom recepte je nastrúhať dve mrkvy, ale to zvládnete aj s mixérom.
Suroviny
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 2 stredne veľké mrkvy, nastrúhané
- 1 hrnček vody
- 1 PL medu
- 1 PL mandľových lupienkov
- 2 PL strúhaného kokosu
- 1/3 hrnčeka hrozienok
- 1/2 ČL mletej škorice
- 2 ČL mandľového masla
Postup
- Do menšieho hrnca dáme zohrievať vodu a pridáme vločky, mrkvu. Varíme asi 6-8 minút, kým vločky úplne nezmäknú.
- Pridáme med, kokos, hrozienka, mandľové lupienky, škoricu a nakoniec mandľové maslo. Premiešame. Hotovo.
4. Čokoládová ovsená kaša
Na raňajky sa dá jesť aj čokoláda, ale v podobe ovsenej kaše je určite zdravšia. Horká čokoláda kašu ochutí, hrozienka dosladia a vôbec nebudete potrebovať pridať cukor.
Potrebujeme
4 PL jemných ovsených vločiek
1 PL ryžovej múky
250 ml polotučného mlieka
20 g 70 % čokolády
4 hrste sušených hrozienok
Postup: Do hrnca dáme mlieko, múku a vločky. Pridáme polámanú čokoládu a uvaríme kašu. Na dno misky či hrnčeka dáme trochu hrozienok, zalejeme kašou. Na vrch dáme tiež trochu hrozienok, ale opatrne. Sú dosť sladké.
5. Ovsená kaša na slano
Možno by vám to nenapadlo, ale ovsenú kašu si môžete pripraviť aj na slaný spôsob. Ovsené vločky doplnia ešte vajíčka a mozzarella, čiže vydržíte sýti až do obeda.
Ingrediencie
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 hrnček vody
- 2 vajcia
- 3 PL strúhanej mozzarelly
- štipka morskej soli
- štipka mletého čierneho korenia
Postup
- V menšom hrnci privedieme vodu k varu.
- Do vriacej vody nasypeme ovsené vločky a uvaríme ich do zhustnutia (zhruba 3 minúty).
- Následne do hrnca primiešame vajíčka, soľ, korenie a strúhanú mozzarellu.
- Kašu za stáleho miešania varíme ešte 2-3 minúty.
- Hotovú kašu servírujeme najlepšie teplú.
6. Gaštanová ovsená kaša s javorovým sirupom
Táto kaša chutí už pri čítaní ingrediencií, lebo do nej ide gaštanové pyré, pekanové orechy, javorový sirup či perníkové korenie. Už len horúcu kávu a sneh za oknami.
1 šálka mlieka (pridať podľa potreby a želanej hustoty kaše )
1/2 šálky ovsených vločiek
1 PL javorového sirupu
2 PL gaštanového pyré
1 ČL vanilkového extraktu
štipka perníkového korenia
štipka soli
pekanové orechy
jablko
Mlieko s vločkami si privedieme k varu ,znížime plameň a chvíľu povaríme, kým vločky nezmäknú..potom pridáme javorový sirup, gaštanové pyré, vanilku, perníkové korenie a štipku soli ..
Nalejeme do misky a dozdobíme jablkom a opraženými pekanovými orechmi ..
7. Zapekaná tekvicová ovsená kaša
Keď máte cez víkend viac času a môžete si dovoliť pomalé ráno, skúste svoju kašu zapiecť. Polhodina čakania navyše sa vám odvďačí v jej chuti.
Suroviny:
ovsené vločky | 1/2 | šálky |
tekvicové pyré | 1/2 | šálky |
0% grécky jogurt | 1 | PL |
cottage cheese | 2 | PL |
cmar | 2 | PL |
sušené hrozienka | 1 | PL |
nasekané vlašské orechy | 1 | PL |
javorový sirup | 1 | PL |
jedlá sóda | 1/4 | ČL |
perníkové korenie | 1 | ČL |
mletá škorica | 1/2 | ČL |
Postup:
Tekvicové pyré pripravíte tak, že tekvicu uvaríte do mäkka bez šupy a rozmixujete dohladka.
V kuchynskom robote rozmixujete ovsené vločky na múku. Ovsenú múku vysypete do misky a primiešate hrozienka, jedlú sódu, koreniny a orechy. Ďalej v kuchynskom robote rozmixujete dohladka tekvicové pyré, grécky jogurt, cottage cheese, cmar a javorový sirup. Mokrú zmes vylejete do suchej zmesi a premiešate.
Hotovú zmes vylejete do misky, ktorá je vhodná do rúry a pečiete cca 25 – 30 minút pri 200 stupňoch. Najlepšie chutí ešte teplá.
Zdroj: fici.sme.sk
Toto ste už čítali?
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle...
Chute Kukkónie – Ľahký a rýchly kurací paprikáš s domácimi rezancami
V dňoch, keď sme doma, dostávajú sa do popredia také...