Nákupný zoznam:
1 kačica
150 g zázvoru
1 pomaranč
soľ s jódom
3 lyžice medu
4 strúčiky cesnaku
3 červené cibule
1 červená paprika
1 mrkva
100 g hlivy ustricovej
rastlinný olej
1 štipľavá paprička
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice čili omáčky
2 lyžice čerstvého koriandru
300 g hladkej múky
2 vajcia
300 ml mlieka
100 g pekinskej kapusty
sezam (na posypanie)
2 lahôdkové cibuľky
Potrebujeme:
plech
alobal
wok alebo hlbšiu panvicu
metličku na šľahanie
Ako na to?
100 g očisteného zázvoru a dôkladne umytý neošúpaný pomaranč nakrájame na kúsky. Kačicu umyjeme, osušíme a naplníme pomarančom a zázvorom. Kačicu dôkladne osolíme, podlejeme vodou a zakryjeme alobalom. Pečieme pri 180 °C približne 1 hodinu. Po hodine odstránime alobal a znížime teplotu na 160 °C. Pečieme ďalej približne 1,5 hodiny dochrumkava.
Potom ju vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Z vychladnutej kačice vyrežeme prsia aj s kožou. Zvyšok mäsa zo stehien a kostry oberieme a odložíme na prípravu zeleniny. Kačacie prsia preložíme na plech a potrieme medom. Pečieme v predhriatej rúre pod grilom pri teplote 220 – 230 °C dochrumkava približne 5 – 8 minút.
Wok so zeleninou a kačacím mäsom
Najskôr si nakrájame zeleninu – cesnak a cibuľu na tenké plátky, 50 g zázvoru a červenú papriku na rezance, mrkvu na plátky. Hlivu natrháme na menšie kúsky. Zeleninu s hlivou orestujeme v rozpálenom woku na troche oleja. Pridáme na kolieska nakrájanú štipľavú papričku a premiešame. Potom pridáme kúsky kačacieho mäsa a chvíľu spolu restujeme. Ochutíme sójovou omáčkou, sladkou čili omáčkou a nasekaným koriandrom. Ešte raz premiešame a stiahneme z ohňa.
Plnené palacinky
Do misky nasypeme hladkú múku, pridáme vajcia a trochu mlieka. Suroviny premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Na rozohriatej panvici na troche oleja opečieme tenké palacinky. Každú palacinku naplníme wok zeleninou s kačacím mäsom, pekinskou kapustou nakrájanou na tenké pásiky a zvinieme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme plnené palacinky rozrezané na polovice a chrumkavé kačacie prsia nakrájame na plátky. Jedlo posypeme sezamom orestovaným na suchej panvici. Na záver ozdobíme nasekanou lahôdkovou cibuľkou.
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...