Back to top

Praktické workshopy Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Rába-Dunaj-Váh

Publikované: 2. jún 2023 - 9:46
Potravinársky priemysel zaznamenal za posledných 30 rokov výrazný pokles; zároveň však drasticky ubúdal aj počet zamestnancov a odborníkov. Potravinárske odvetvie pozostávajúce predovšetkým zo siete mikro, malých a stredných podnikov (MSP) čelilo mnohým konkurenčným nevýhodám voči nadnárodným spoločnostiam, ktoré zamestnávajú kvalifikovanejšie pracovné sily, sú väčšie, kapitálovo náročnejšie, a teda aj produktívnejšie.
Praktické workshopy Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Rába-Dunaj-Váh

Samotný sektor malého a stredného podnikania nemá dostatočné finančné zdroje a odborné znalosti na to, aby z dobrého nápadu vytvoril konkurencieschopný produkt. Inovácie a spolupráca s výskumnými ústavmi a univerzitami sú potrebné aj na to, aby sa profesia opäť stala populárnou a zaujala svoje právoplatné postavenie v spoločnosti. Sektor čakájú výrazné zmeny. Vyššie očakávania si vyžadujú väčšiu angažovanosť všetkých účastníkov trhu smerom k zdravším a kvalitnejším potravinám.

V tejto súvislosti sa v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko realizuje regionálny akčný plán zamestnanosti TAPE "Food Industry" (SKHU/1701/3.1/110), ktorého cieľom je podpora udržateľného a kvalitného zamestnávania, ako aj v posilňovaní mobility zamestnancov v potravinárskom odvetví pohraničného regiónu.

Súčasťou akčného plánu zamestnanosti TAPE "Food Industry", je projekt Local Product Processing (SKHU/1901/3.1/003), ktorý trvá od 1. januára 2020 do 30. júna 2023. Päť malých a stredných podnikov podieľajúcich sa na projekte, ktorého aktérom sú aj KKV-Union s.r.o., zavádzaním inovatívnych technológií zlepšujú kvalitu výrobkov, rozširujú svoj sortiment a prezentujú zdravé miestne výrobky na trh, na ktorom v súčasnosti prevládajú nekvalitné výrobky s nízkou výživovou hodnotou, bez potrebných živín a enzýmov a s prevahou kvantity nad kvalitou.

Ďalším prínosom zavádzania inovatívnych technológií je vytváranie pracovných miest - vďaka investíciám vzniká v každej spoločnosti jedno nové pracovné miesto. Schválený rozpočet projektu Local Product Processing je 1 494 225 €, z toho finančná podpora EFRR je 1.270.091,25 €. Rozpočet spoločnosti KKV-Union s.r.o. v projekte je 258 705 €.

Firma KKV-Union s.r.o. bola založená v roku 2001. V rámci svojej činnosti sa zameriava na tri oblasti potravinárskych výrob – prvou je vlastný mlyn, zameraný na produkciu špeciálnych múk, hlavne zo špaldy. Druhou oblasťou je výroba nealkoholických nápojov a sirupov. Treťou oblasťou je produkcia pekárenských výrobkov, kde je hlavným sortimentom výroba ochutených piškót na báze špaldovej múky.

Spoločnosť KKV-Union s.r.o. dlhodobo spolupracuje s pracoviskami Výskumného ústavu potravinárskeho, pričom táto spolupráca viedla k vytvoreniu spoločného pracoviska, na ktorom majú vedeckí pracovníci možnosť otestovať výsledky výskumu v priemyselnom meradle. Na druhej strane KKV-Union s.r.o. získalo prístup k najmodernejším poznatkom a technológiám typu extrakcia do CO2 alebo mikrovlnné sušenie, ktoré môže využívať pri vývoji a výrobe nových typov výrobkov.

Zámerom, s ktorým spoločnosť KKV-Union vstupovala do projektu bolo posilnenie trhovej pozície v segmente výroby špeciálnych typov nápojov, kde bolo pre spoločnosť úzkym miestom systém dodávky a úpravy vody, ako aj stabilizácia malých výrobných šarží nápojov.

Prostriedky získané z projektu boli použité na zakúpenie nového systému na dodávku a úpravu vody používanej pri výrobe nápojov, pastér určený na konzervovanie malých šarží špeciálnych nápojov a tiež etiketovačku ako súčasť nápojovej linky, ktorá umožní aplikovať rôzne typy etikiet na spotrebiteľské obaly.

To všetko bolo verejnosti predstavené 1. júna 2023 na praktickom workshope. Na podujatí József Berényi, podpredseda Trnavského samosprávneho kraja, privítal približne 50 účastníkov z oboch strán slovensko-maďarskej hranice na návšteve spoločnosti KKV-Union s.r.o. a následne symbolicky odovzdal novozakúpené zariadenia – systém na získavanie a úpravu vody, pastér a etiketovačku.

Počas návštevy výrobného závodu, kde sú zariadenia umiestnené, Ing. Alžbeta Papp, konateľka spoločnosti KKV Union s.r.o., predstavila zámery spoločnosti, ich nové stroje a pripravené výrobky, ako napr. špeciálne ovocné a bylinné nápoje. Súčasťou dňa boli aj výstupy výskumných a aplikačných činností realizovaných v rámci programu TAPE a výrobný proces príslušných MSP, ktoré prezentovala RNDr. Marcela Blažková z NPPC (Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum).

Ing. Ema Vasiová, riaditeľka Európskeho územného združenia Rába-Duna-Vág, priblížila udalosti a skúsenosti z projektového obdobia od prípravy projektu v roku 2017 až po súčasnosť.

Obsah tejto tlačovej správy nemusí odzrkadľovať oficiálne stanovisko Európskej únie. (Bližšie informácie ohľadom programu nájdete na nasledovnej webovej stránke: www.skhu.eu.)

 Európske zoskupenie územnej spolupráce Rába-Dunaj-Váh/ tlačová správa

Toto ste už čítali?

Cookies