Tiramisu je populárny naprieč celým Talianskom a každá oblasť si vytvorila svoj mierne upravený variant. Môžete sa stretnúť s verziou vyšperkovanou citrónovou kôrou, rumom či čerstvým ovocím.
Správne uležané tiramisu sa trochu ťažko dostáva z formy. Ideálne je pripraviť si jednotlivé porcie do sklenených pohárikov v ktorých krásne vyniknú jednotlivé vrstvy. Nezabudnite si pripraviť tiramisu s dostatočným predstihom. Malo by odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny. Ideálne je, keď ho necháte uležať cez noc.
Dôležitý je aj výber ingrediencií. Vyberte si kvalitné mascarpone, talianske piškóty, čerstvé vajcia a nešetrite ani na kakaovom prášku. Na výsledku to bude poznať.
Suroviny na prípravu 5 porcií vynikajúceho talianskeho tiramisu:
- 5 čerstvých vajec
- 500 g syru Mascarpone
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 4 lyžice mandlového likéru Amaretto
- šálok silnej kávy
- sáčok cukrárskych piškótov (ideálne talianske Biscotti Savoiardi)
- tmavé holandské kakao a strúhaná mliečna čokoláda na posypanie
Postup prípravy talianskeho tiramisu:
- Pripravíme si silnú čiernu kávu, necháme ju schladiť a nalejeme ju do širšej misky.
- Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s piatimi lyžicami cukru vyšľaháme do peny.
- Vyšlaháme sneh z bielkov.
- Do zmesi so žĺtkou a cukru zašlaháme Mascarpone.
- Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Cukrárske piškóty namočíme z oboch strán do kávy s prídavkom Amaretto. Stačí ich namočiť len zľahka. Príliš nasiaknuté piškóty by kazili výsledný dojem.
- Dno formy pokryjeme vrstvou piškót, pridáme vrstvu krému a pokračujeme plynule ďalšími vrstvami kým máme dostatok materiálu. Poslednú vrstvu krému bohato poprášime kakaom a hoblinkami čokolády.
- Doprajeme svojmu cukrárskemu výtvoru aspoň 2 hodiny odpočinku v chladničke.
invia.sk
Toto ste už čítali?
Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...