Back to top

Rizoto s tekvicou na pečenie, voňavým rosé, parmezánom a opraženými kúskami orechov

Publikované: 12. november 2019 - 10:48
Konečne sa mi podarilo kúpiť pravú, nefalšovanú ryžu na rizoto! Napadlo ma – v tomto tekvicovom čase – čo by sa stalo, keby som z nej urobila tekvicové rizoto. Tak som rýchlo kúpila krásnu tekvicu. Ledva som sa vedela dočkať až prídem domov, už som mala vlčí hlad … a ešte som tú dobrotu musela pripraviť.
Rizoto s tekvicou na pečenie, voňavým rosé, parmezánom a opraženými kúskami orechov

Zvyklo sa hovoriť, aby človek nešiel na nákup hladný, lebo kúpi veľa zbytočností. U mňa to zas funguje tak, že dostanem nápad, keď sa hladná ponevieram v obchode medzi policami. Mám veľa nápadov a všetko chcem naraz urobiť. Tak teraz to rizoto – bol to chutný nápad. Nevieme sa ho dojesť. Ešte dobre, že som nakúpila dostatok ryže na rizoto.

Potrebujeme:

  • 300-400g ryže na rizoto – pekné, veľké, guľaté zrnká. Ak taká nie je, postačí aj jednoduchá guľatá
  • 1 červená cibuľa pokrájaná na drobné kocky
  • 600-800 ml mäsového alebo zeleninového vývaru, príp. slaná alebo inak ochutená voda – ale musí byť horúca
  • 150 ml dobrého vína rosé
  • 200g  tekvica na pečenie – pečená, pyré
  • 200g  na drobno pokrájaná alebo postrúhaná tekvica na pečenie – surová
  •  soľ
  • ¼ KL mletých klinčekov
  • ¼ KL mletého čierneho korenia
  •  na prst hrubý plátok masla
  • 3 PL oleja

 na posypanie:

  • strúhaný  parmezán
  •  opražené orechy

 Príprava:

  • Najprv upečieme tekvicu: pokrájame ju na plátky, krúžky, naukladáme do papierom na pečenie vystlaného plechu a dáme do trúby predhriatej na 180 stupňov. Po upečení asi 200g rozmixujeme.
  • Asi 200g surovej tekvice pokrájame na drobné kocky.
  • Vývar zohrejeme do horúca.
  • V širšom, vyššom plechu zohrejeme olej, na ňom upražíme cibuľu, nasypeme ryžu a miešame do sklovita.
  • Zalejeme s rosé a necháme vyparovať. Táto para zmiešaná s parou z ostatných ingrediencií je veľmi jemná.
  • Ďalší postup si vyžaduje trocha trpezlivosti: horúci vývar pridávame postupne naberačkou na ryžu: po 1-2 naberačkách miešame, kým ryža vývar nepohltí.
  • Teraz k mase pridáme na drobno pokrájanú surovú tekvicu.
  • Znova pridáme za naberačku, miešame… a takto to opakujeme, kým ryža nebude takmer mäkká. Pravá talianska ryža na rizoto je vnútri trochu tvrdá, ale zvonka krémová a mäkká.
  • Teraz pridáme tekvicové pyré, zmiešame, a na záver pridáme maslo, ktoré už len dodá nielen na krémovosti, ale aj pocit hodvábnosti.
  • Pariace sa, voňavé, krémové rizoto naberieme do taniera a bohato posypeme strúhaným parmezánom. Môžeme pokvapkať olejom – orechovým alebo tekvicovým, dozdobíme kúskami opražených orechov, aby tam bolo aj niečo chrumkavé. Môžeme pridať aj trochu pomrvenej materinej dúšky.

A nezabudnime ani na pohár vína rosé. Na zdravie!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies