Zvyklo sa hovoriť, aby človek nešiel na nákup hladný, lebo kúpi veľa zbytočností. U mňa to zas funguje tak, že dostanem nápad, keď sa hladná ponevieram v obchode medzi policami. Mám veľa nápadov a všetko chcem naraz urobiť. Tak teraz to rizoto – bol to chutný nápad. Nevieme sa ho dojesť. Ešte dobre, že som nakúpila dostatok ryže na rizoto.
Potrebujeme:
- 300-400g ryže na rizoto – pekné, veľké, guľaté zrnká. Ak taká nie je, postačí aj jednoduchá guľatá
- 1 červená cibuľa pokrájaná na drobné kocky
- 600-800 ml mäsového alebo zeleninového vývaru, príp. slaná alebo inak ochutená voda – ale musí byť horúca
- 150 ml dobrého vína rosé
- 200g tekvica na pečenie – pečená, pyré
- 200g na drobno pokrájaná alebo postrúhaná tekvica na pečenie – surová
- soľ
- ¼ KL mletých klinčekov
- ¼ KL mletého čierneho korenia
- na prst hrubý plátok masla
- 3 PL oleja
na posypanie:
- strúhaný parmezán
- opražené orechy
Príprava:
- Najprv upečieme tekvicu: pokrájame ju na plátky, krúžky, naukladáme do papierom na pečenie vystlaného plechu a dáme do trúby predhriatej na 180 stupňov. Po upečení asi 200g rozmixujeme.
- Asi 200g surovej tekvice pokrájame na drobné kocky.
- Vývar zohrejeme do horúca.
- V širšom, vyššom plechu zohrejeme olej, na ňom upražíme cibuľu, nasypeme ryžu a miešame do sklovita.
- Zalejeme s rosé a necháme vyparovať. Táto para zmiešaná s parou z ostatných ingrediencií je veľmi jemná.
- Ďalší postup si vyžaduje trocha trpezlivosti: horúci vývar pridávame postupne naberačkou na ryžu: po 1-2 naberačkách miešame, kým ryža vývar nepohltí.
- Teraz k mase pridáme na drobno pokrájanú surovú tekvicu.
- Znova pridáme za naberačku, miešame… a takto to opakujeme, kým ryža nebude takmer mäkká. Pravá talianska ryža na rizoto je vnútri trochu tvrdá, ale zvonka krémová a mäkká.
- Teraz pridáme tekvicové pyré, zmiešame, a na záver pridáme maslo, ktoré už len dodá nielen na krémovosti, ale aj pocit hodvábnosti.
- Pariace sa, voňavé, krémové rizoto naberieme do taniera a bohato posypeme strúhaným parmezánom. Môžeme pokvapkať olejom – orechovým alebo tekvicovým, dozdobíme kúskami opražených orechov, aby tam bolo aj niečo chrumkavé. Môžeme pridať aj trochu pomrvenej materinej dúšky.
A nezabudnime ani na pohár vína rosé. Na zdravie!
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
Hráškové pyré s chrumkavým cícerom a kešu smotanou
Mám veľmi rada zelený hrášok, už aj na pohľad. A je taký...