Publikované: 9. október 2019 - 14:55
Možno ju robiť v tortovej forme, alebo ako pohárový dezert vo forme meších porcií. Obe formy majú svoje prednosti.
Potrebujeme: (tortová forma o priemere 27 cm)
Na korpus:
- 200g keksov
- 120g masla
- Na plnku:
- 3 mascarpone (po 250g)
- 400g Philadelphie alebo podobného krémového syra
- 6 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- štipku soli
- vanilku (6-8 kvapiek vanilkovej arómy alebo vyškriabané vnútro jednej vanilkovej tyčinky)
POSTUP:
- Keksy rozmrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Po vymiešaní dostaneme takú hmotu, ako mokrý piesok.
- Hmotu dáme do tortovej formy, rovnomerne ju roztlačíme.
- Ingrediencie na plnku dáme vypracovať do mixéru, aby sme dostali peknú, jemnú hmotu. Túto hmotu vlejeme do tortovej formy na pripravený základ.
- Rúru predhrejeme na cca 110 stupňov.
- Pripravíme si väčší, hlbší plech, na spodok dáme utierku a na ňu položíme tortovú formu plnú dobrôt. Medzitým dáme zovrieť vodu.
- Plech s tortou dáme čiastočne do rúry a teraz príde zovretá voda. Do plechu opatrne nalejeme toľko vody, aby siahala do výšky asi 1/3 tortovej formy.
- Plech úplne zasunieme a „pečieme” v pare na 110 stupňoch 80-90 minút.
- Že je torta hotová zistíme tak, že ňou trochu potrasieme, môže sa trochu hýbať, ale už nesmie byť tekutá. Necháme vychladnúť a na niekoľko hodín uložíme do chladničky.
- Najlepšie je pripraviť ju večer a nechať ju celú noc v chladničke.
- Na zdobenie môžeme použiť rôzne ovocie, lekvár alebo ovocnú drť, môžeme ju poliať slaným karamelom, na ktorý dáme plátky hrušky, tie pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...