Český Štátny zdravotný ústav zverejnil štúdiu, podľa ktorej sú tieto dve látky alfou a omegou dobre fungujúcej imunity.
Odborníci zistili, že v pľúcach ľudí, ktorí ochoreniu COVID-19 podľahli, prebehol prudký zápalový proces sprevádzajúci kolaps imunitného systému. Preto by sme sa podľa nich mala prevencia zameriavať aj na posilnenie obranyschopnosti organizmu.
Konzumácia omega-3 mastných kyselín v tele znižuje produkciu molekúl a látok spojených so zápalom. „Zápalové procesy pomáha kontrolovať aj vitamín D. Tieto významné živiny nájdete v tučných rybách alebo rybom oleji,“ odporúčajú českí vedci.
Výskumy naznačujú, že dlhodobá konzumácia omega-3 mastných kyselín prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, mozgu a srdca.
Riziko infekcií významne znižuje aj dostatočný prísun vitamínu D, ktorý sa v koži tvorí vplyvom slnečného žiarenia. V zimných mesiacoch sú jeho náhradnými zdrojmi najmä morské ryby.
(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)
Toto ste už čítali?
Zmena životného minima sa dotkla viac ako 19 000 dôchodcov
Sociálna poisťovňa prepočítala poberateľom dôchodkov,...
Získať 10 tisíc eur na zateplenie či výmenu okien bude ešte jednoduchšie
Majitelia starších rodinných domov ohrozených...