Back to top

Zeleninové príbehy

Publikované: 13. august 2019 - 14:17
Jedz veľa zeleniny! Každému, kto sa stará o svoje zdravie, to odporúčam. Lebo vláknina, vitamíny, minerálne látky, … určite ste to často počuli.
Zeleninové príbehy

Mnohí si myslia, aj to nahlas zdôrazňujú, že zeleniny je nudná, pre zajace, nechutí…
Ja mám zeleninu rada, je rôznorodá, dajú sa z nej pripraviť farebné a chutné jedlá … a napadlo mi, že sa podelím o pár receptov, ktorými ich presvedčím a dám pár tipov na dobré jedlo vo všedný deň.

Farebné zeleninové ragú s maltským fazuľovým šalátom

SUROVINY:

RAGÚ:

1 nadrobno nakrájaná cibuľa
2 prelisované strúčiky cesnaku
1-1-1 hrubostenná červená, žltá a zelená paprika – nakrájaná na kocky (2x2cm)
1 väčšia paradajka – nakrájaná na kocky
2 menšia cukina
1 menší baklažán
100 g hríbov
1  PL kapary
10-10 zelených a čiernych odkôstkovaných olív
1 PL údenej papriky
soľ
1 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
2 PL oleja

PRÍPRAVA:

Pripravíme si zeleninu ako je to v popise. Nakrájame hríby.
Vo väčšej nádobe zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu a cesnak.
Pridáme zeleninu, soľ, údenú papriku a kapary.
Miešame, aby sa skamarátili a zmäkli. Nemám rada, ak sa zelenina uvarí takmer na kašu. Dusím ju kým nie je  chrumkavá, ale ani príliš mäkká.
Proste, keď dosiahneme požadovaný stav, pridáme olivy a posypeme vňaťou.

MALTSKÝ FAZUĽOVÝ ŠALÁT:

400 g varenej fazule (alebo konzerva)
3-4 prelisovaných strúčikov cesnaku
1 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
2-3 PL olivového oleja
1-2 PL citrónovej šťavy
Soľ podľa chuti
1 KL sóda bikarbóna – ak sami varíme fazuľu (nie konzervu)

PRÍPRAVA:

Fazuľu na noc namočíme. Zlejeme vodu, varíme pod pokrievkou v slanej vode so sóda bikarbónou.  Namočenie a sóda bikarbóna skráti čas varenia. Môžeme použiť aj konzervu, pravdaže nie ochutenú či sladenú…
Zmiešame suroviny, ochutíme podľa chuti.
Môžeme prestierať.  Zeleninu dávame na pekný tanier na šalát. Je to farebné, chutné a výdatné jedlo.
Odporúčané množstvá na 1 porciu: 30 g rukola, 210 g zeleninového ragú, 170 g fazuľového šalátu.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Do slovenčiny preložila Soňa Szabadosová

Toto ste už čítali?

Cookies