Back to top

Cisársky trhanec – kniežací dezert alebo nevydarená palacinka

Publikované: 27. august 2019 - 10:52
O jeho vzniku existuje veľa teórií, jedno majú však spoločné: pochutnával si na ňom rakúsky cisár Franz Josef I. Ale ako a prečo vznikol?
Cisársky trhanec – kniežací dezert alebo nevydarená palacinka

Existuje veľa teórií. Podľa niekoho stojí v pozadí Sissi, ktorá žiadala svojich kuchárov, aby pripravili ľahký dezert, ktorý neuškodí jej postave.

Podľa iného zas cisár Franz Josef žiadal svojich kuchárov, aby mu upiekli palacinky, ktoré sa ale nevydarili, takže kuchár tú hrubú palacinku roztrhal, nakládol na tanier, poprášil práškovým cukrom a podával s ovocnou šťavou. 

Všetci sa zhodnú v tom, že ide o vynikajúci dezert, ktorý vie pripraviť každý. Nejde o diétne jedlo, ale to nech nikoho netrápi. Pripravme ho a pochutnajme si na ňom.

Ingrediencie:

  •  vajce – oddeliť bielky a žĺtky
  • 200 ml mlieka alebo 100 ml mlieka+ 100ml smotany
  • 30 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • Hrsť hrozienok (možno nahradiť iným sušeným ovocím)
  • 0,5 dl rum
  • 2 PL vanilkový cukor
  • Kôra z ½ citróna
  • Štipka soli
  • Práškový cukor na posypanie

Príprava:

  • Sušené ovocie namočíme do rumu.
  • Mlieko vymiešame so žĺtkami.
  • Múku zmiešame s vanilkovým cukrom, soľou a citrónovou kôrou.
  • Bielka vyšľaháme do jemnej peny.
  • K múčnej zmesi pridáme mlieko a vymiešame, aby nezostali hrčky, potom vmiešame penu.
  • Ovocie vyberieme z rumu a necháme odkvapkať.
  • Roztopíme maslo a cesto naň vylejeme, pridáme sušené ovocie.
  • Pridáme na teplote a upečieme jednu stranu cesta.
  • Občas pozrieme na spodok cesta, ako sa pečie. Ak už má peknú farbu, prekrojíme cesto opatrne, ale rázne na 4 časti, štvrtiny otočíme na druhú stranu a dopečieme.
  • Ak sú upečené, rozdelíme ich na ešte menšie časti podľa ľubovôle. Ak môžem poradiť – najlepšie sú kúsky na jedno sústo.

Hotovo! Ostáva už len prestierať! Dáme ich na tanier, posypeme práškovým cukrom, ktorý ich diskrétne prikryje a osladí. 

Ponúkame s nejakým dobrým lekvárom alebo jablčným kompótom.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Do slovenčiny preložila Soňa Szabadosová

Toto ste už čítali?

Cookies