Nachádzate sa tu

Galettes (galetky) s ricottou a cuketou

Toto ste už čítali?

Publikované: 2019, marec 21 - 13:42 | Gastro
Chcete vyskúšať niečo nové? Upečte si Galettes s ricottou a cuketou. Galetky sú vlastne francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko.
Galettes (galetky) s ricottou a cuketou

Suroviny

250 g

múky špaldovej bielej hladkej

120 g

masla

1/2 ČL

soli

1 ČL

šťavy citrónovej

50 ml

vody

1 ks

vajce

 na potretie cesta

žĺtko

Plnka:
250 g

ricotty

1 strúčik

cesnaku

 

soľ

 

korenie čierne mleté

1 ks menšia

cuketa

60 g

parmezánu

 na ozdobu

mandle

 

Postup prípravy

  1. Do misy nasypeme múku a soľ. Pridáme na kocky nakrájané maslo a postupne ho do múky zapracujeme.
  2. Pridáme celé vajce, citrónovú šťavu a postupne prilievame vodu. Všetko dobre zapracujeme do hladkého cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.

  3. Medzitým si urobíme plnku. Zmiešame ricottu s parmezánom, zmes osolíme a okoreníme, pridáme nastrúhaný cesnak.

  4. Cesto rozdelíme na dva diely a pomocou valčeka ho vyváľame na dva rovnaké kruhy o priemere cca 22-25 cm. Kruhy si preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Do stredu cesta dáme hotovú syrovú plnku, navrch poukladáme na tenko nakrájanú cuketu a opatrne okraje cesta zavinieme. Nakoniec stred koláča posypeme mandľami.