Publikované: 7. august 2019 - 9:30
A to je minimum, že som si pýtala recept. Tu je.
Gemista je skvelé, chutné, zeleninové jedlo, podobné plnenej paprike, pravdaže bez mäsa.
SUROVINY:
- 4 hrubostenná paprika – môže byť zelená, červená i žltá
- 4 väčšie paradajky
PLNKA:
- 200 g guľatozrnnej ryže
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cukina pokrájaná na kocky
- 200 g húb pokrájaných na kocky
- 2 PL nasekané kapary
- cca 200 ml paradajkovej šťavy/pyré
- 1 PL oregano (sušené alebo čerstvé)
- 1PL bazalka (sušená alebo čerstvá)
- 1-2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 1 PL nasekanej mäty
- soľ, korenie podľa chuti
- 2-4 PL (olivového) oleja
OMÁČKA:
- cca 200 ml paradajkového pyré
- soľ
- trochu vody
- oregano
PRÍPRAVA:
- Odkrojíme vršky papriky a odložíme, budeme ich potrebovať, odstránime jadierka.
- Odkrojíme aj vršky paradajok, lyžicou opatrne – aby sme ich neprederavili – vykrojíme ich vnútro, oboje (dužinu i vršky) odložíme.
- Cibuľu pokrájame nadrobno, cesnak prelisujeme.
- V nádobe zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu a cesnak, pridáme umytú ryžu, pražíme ju, miešame, osolíme a okoreníme, potom pridáme paradajkovú dužinu, cukinu a huby, kapary, miešame, podlejeme paradajkovou šťavou, keby sa vyparila šťava, podlejeme trochou vody. Ryžu uvaríme do polomäkka.
- Vtedy pridávame zelené bylinky, dobre zamiešame.
- Papriky a paradajky položíme do pekného pekáča či jenskej misy tesne vedľa seba, aby sa vzájomne držali a naplníme ich ryžovou zmesou. Prikryjeme ich vrškami, ktoré sme si odložili, ako klobúčikmi.
- Zmiešane suroviny na omáčku a podlejeme ňou plnené papriky a paradajky.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 stupňoch asi 40 minút.
- Zeleniny a ryža pekne zmäknú. Korenie a bylinky prevoňajú celú masu.
Môžeme podávať s pečenými zemiakmi ako Gréci, ale chutí aj samotné. Pri podávaní nezabudnime pokvapkať olivovým olejom.
Autor: Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders, do slovenčiny preložila: Soňa Szabadosová
Toto ste už čítali?
Korenistý kuskus s dusenou zeleninou, cícerom a opečenými mandľami
Kavalkáda farieb a chutí, to je mimoriadne korenistý,...
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...