Back to top

Gemista – vegánska plnená paradajka a paprika na grécky spôsob

Publikované: 7. august 2019 - 9:30
Vlani sme boli v gréckych Aténach, bola príšerná horúčava. Ako teraz u nás. Bol čas obeda, od rána sme chodili po uliciach starovekého mesta, pražilo slnko a naozaj sme si už zaslúžili odpočinok. Utiahli sme sa do malej reštaurácie do tieňa, kde nás, unavených pútnikov, okamžite vítali veľkým krčahom studenej vody. Čašník sa nás pýtal, či si niečo zajeme. Chceli sme, aby nám odporučil niečo ľahké, čo by si aj on dal. Takto padol výber na gemistu a keď je už človek v Grécku, treba ochutnať aj grécky šalát.
Gemista – vegánska plnená paradajka a paprika na grécky spôsob

A to je minimum, že som si pýtala recept. Tu je.

Gemista je skvelé, chutné, zeleninové jedlo, podobné plnenej paprike, pravdaže bez mäsa.

SUROVINY:

  • 4  hrubostenná paprika – môže byť zelená, červená i žltá
  • 4  väčšie paradajky

PLNKA:

  • 200 g guľatozrnnej ryže
  • 1  cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cukina pokrájaná na kocky
  • 200 g húb pokrájaných na kocky
  • 2 PL  nasekané kapary
  • cca 200 ml paradajkovej šťavy/pyré
  • 1 PL oregano (sušené alebo čerstvé)
  • 1PL bazalka (sušená alebo čerstvá)
  • 1-2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL nasekanej mäty
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 2-4 PL (olivového) oleja

OMÁČKA:

  • cca 200 ml paradajkového pyré
  • soľ
  • trochu vody
  • oregano

PRÍPRAVA:

  • Odkrojíme vršky papriky a odložíme, budeme ich potrebovať, odstránime jadierka.
  • Odkrojíme aj vršky paradajok, lyžicou opatrne – aby sme ich neprederavili  – vykrojíme ich vnútro, oboje (dužinu i vršky) odložíme.
  • Cibuľu pokrájame nadrobno, cesnak prelisujeme.
  • V nádobe zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu a cesnak, pridáme umytú ryžu, pražíme ju, miešame, osolíme a okoreníme, potom pridáme paradajkovú dužinu, cukinu a huby, kapary, miešame, podlejeme paradajkovou šťavou, keby sa vyparila šťava, podlejeme trochou vody. Ryžu uvaríme do polomäkka.
  • Vtedy pridávame zelené bylinky, dobre zamiešame.
  • Papriky a paradajky položíme do pekného pekáča či jenskej misy tesne vedľa seba, aby sa vzájomne držali a naplníme ich ryžovou zmesou. Prikryjeme ich vrškami, ktoré sme si odložili, ako klobúčikmi.
  • Zmiešane suroviny na omáčku a podlejeme ňou plnené papriky a paradajky.
  • Pečieme vo vopred vyhriatej  rúre na 160 stupňoch asi 40 minút.
  • Zeleniny a ryža pekne zmäknú. Korenie a bylinky prevoňajú celú masu.

Môžeme podávať s pečenými zemiakmi ako Gréci, ale chutí aj samotné. Pri podávaní nezabudnime pokvapkať olivovým olejom.

Autor: Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders, do slovenčiny preložila: Soňa Szabadosová

Toto ste už čítali?

Cookies