V tomto prípade hlavnú rolu u mňa dostala lokša, ktorá na prvý pohľad pripomína palacinku, ale vďaka zemiakom je oveľa mäkšia a dobre zasýti. Moja stará mama ich často robila k husacej či kačacej pečienke. Úžasne sa k sebe hodia, o dusenej kapuste ani nehovoriac. Dobrou správou je, že nemusíme ich ponúkať iba k mäsu, výborné sú aj s makovou či orechovou plnkou, prípadne aj s lekvárom.
ZEMIAKOVÉ LOKŠE
POTREBUJEME:
na 2-14 kusov
- 700 g zemiakov – použime „múčnatejšie”
- 210 g hladkej múky
- 1- 1,5 ČL soli
- 2-3 PL kačacej masti – na potretie upečených lokší
PRÍPRAVA:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode.
- Vodu zlejeme a podľa možnosti ešte horúce zemiaky pretlačíme.
- Keď sú už len vlažné, pridáme múku. Ľudové zvyklosti hovoria, že toľko múky treba pridať, koľko jej zemiaky vstrebú. K nášmu množstvu zemiakov je to asi 200 g múky. Zemiaky s múkou poriadne premiesime, ak sa cesto lepí, pridáme troška múky, ale nie veľa, lebo lokše by potom boli tvrdé, gumené.
- Cesto preklopíme na dosku, sformujeme hrubšiu rúru, z ktorej krájame asi na prst hrubé pláty, tie vyvaľkáme tak na hrúbku palacinky.
- Pečieme z oboch strán na palacinkovej panvici, bez tuku. Vtedy je lokša dobrá, keď sa na nej vytvoria malé, do hneda sfarbené plochy.
- Pred podávaním ich potrieme rozpustenou kačacou masťou a naplníme dusenou červenou kapustou.
PEČENÉ KAČACIE STEHNO
Poznáme viacero foriem prípravy kačacieho stehna. Napr. konfitovanie, čo znamená varenie alebo pečenie vo veľkom množstve tuku na nízkej teplote. Alebo použijeme osvedčenú, známu formu, tradičné pečenie.
POTREBUJEME:
4-6 kačacích stehien
- soľ
- 2 červené cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 jablko
PRÍPRAVA:
- Kačacie stehná dobre potrieme soľou.
- Spodok vyššej misy alebo pekáča potrieme masťou, rozložíme kačacie stehná, pridáme na plátky pokrájanú cibuľu, jablko a strúčiky cesnaku. Prikryjeme alobalom, aby chute a vône vnikli do mäsa.
- Vložíme do vopred, na 160-170 stupňov vyhriatej trúby a pečieme do mäkka. Potom dáme dole alobal a dopečieme do červenkasta. Teplotu môžeme trochu zvýšiť. Chceme dosiahnuť, aby koža bola chrumkavá a mäso vnútri mäkké, vláčne.
DUSENÁ ČERVENÁ KAPUSTA
POTREBUJEME:
- 1 menšiu hlávku červenej kapusty
- 6-8 PL cukru
- 2-4 PL oleja (nie olivového)
- 2 čajové lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička soli
- 1-3 PL octu (podľa chuti)
- 150 ml červeného vína – postrádateľné
PRÍPRAVA:
- Kapustu postrúhame najemno. Netreba dopredu soliť!
- Olej rozhorúčime, pridáme cukor, necháme trochu skaramelizovať. Nemiešame, len slabo potriasame nádobou!
- Keď je cukor skaramelizovaný, pridáme kapustu, poriadne premiešame a podľa potreby osolíme. Pridáme rascu, ocot a časť vína. Prikryjeme a pomaly dusíme.
- Občas pomiešame, aby neprihorela! Ak sa nám zdá, že má málo šťavy, prilejeme trochu vína alebo vody a dodusíme.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...