Back to top

Konfitovaná panenka v cesnakovom masle s karfiolovým pyré

Publikované: 16. október 2019 - 11:11
Tento príbeh je o stretnutí skromného zeleninového pyré s mäkkými, sypkými, chutnými a v neposlednom rade pekne tvarovanými kúskami mäsa.
Konfitovaná panenka v cesnakovom masle s karfiolovým pyré

Konfitovať? Zrejme mnohí vedia, čo to znamená, poznajú postup, ale nájdu sa aj takí, ktorí nie sú si istí. Preto, ak dovolíte, ozrejmím.

Konfitovať znamená pomaly piecť či variť vo väčšom množstve masti alebo masla, teda tepelne upravovať. Deje sa to hlavne s mäsom. Ak dobre viem, aj obar sa robí takýmto spôsobom, i keď toto prirovnanie asi mnohým nepomôže. Tak teda, vezmi 1 kg kačacej masti, roztop ju a vlož do nej osolené, okorenené kačacie stehná. Prikry ich a vlož do rúry vyhriatej na 80-90-100 stupňov, na tri hodiny. Viem, je to  náročné na čas, ale zato jednoduché, nedá sa pokaziť! A výsledok? Sypké, mäkké, chutné mäso. 

V ktorýsi deň som sa rozhodla, že budem konfitovať v masle … ešte k tomu panenku. Vieme, že je to krehká duša, keď  s ňou nebudeme primerane zaobchádzať, vysuší sa, bude z nej tvrdá, nechutná podošva. 

Masľový kúpeľ s niekoľkými strúčikmi cesnaku a s voňavým korením jej vyložene padne na úžitok.

 Potrebujeme:

  • 1 kg panenky
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 3-4 odrezky čerstvej materinej dúšky alebo 1 PL sušenej
  • 1 PL mletej rasce
  •  soľ, korenie
  • 750 g masla, komu maslo nie je sympatické, môže použiť masť

Postup:

  • Vyberme taký hrniec, do ktorého sa zmestí 750 g masla a 1 kg mäsa, a ktorý sa zmestí na 3 hodiny do rúry.
  • V hrnci roztopíme maslo, na slabom ohni.
  • Kým sa maslo topí, panenku odblaníme, pokrájame na 2-3 cm plátky, osolíme, okoreníme, posypeme rascou.
  • Plátky rozložíme v hrnci s roztopeným maslom, pridáme koreniny, cesnak a vložíme na 2,5 – 3 hodiny  do rúry predhriatej na 90-100 stupňov.
  • Kým sa panenka pečie, ostáva nám dosť času, hoci aj na prípravu karfiolového pyré.

Potrebujeme:

  • 1 veľký karfiol
  • soľ
  • strúhaný muškátový orech
  •  malú kocku masla

 Postup:

  • Karfiol rozoberieme na ružičky, v osolenej vode uvaríme domäkka.
  • Keď je uvarený, z vody odložíme asi 1 dl, ostatnú zlejeme.
  • Osolíme, nastrúhame naň trochu muškátového orecha, pridáme kúsok masla a rozmixujeme. Keby bolo pyré príliš husté, prilejeme trochu z odloženej vody.
  • Ak by sme chceli mať nízkokalorické pyré, maslo vynecháme a pred mixovaním pridáme len trochu z odloženej vody.

Od masla hodvábne, od muškátového orecha voňavé, sladko-slané biele pyré a korenistá, mäkká panenka  je ideálnym spárovaním. Výborne sa k tomuto jedlu hodí napr. paradajkový šalát alebo čalamáda. Vyskúšaj!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies