INGREDIENCIE
- 2 husacie prsia s kožou
- 300 g uvarených zemiakov
- 100 g uvarenej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 200 g slaniny na plátky
- 150 ml smotany na šľahanie (33%)
- 4 vajcia
- morská soľ v mlynčeku
- rastlinný olej
- čierne korenie v mlynčeku
- 1 červená cibuľa
- 200 g uvareného kelu
- 200 g bieleho a červeného hrozna
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- formu s rozmermi 7 x 30 cm
- potravinovú fóliu
- alobal
ZEMIAKOVÁ TERINA
Očistené zemiaky a koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kocky a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Potom zeleninu osušíme od prebytočnej tekutiny na papierových utierkach. Dno aj boky formy vystelieme potravinovou fóliou a potom plátkami slaniny tak, aby sa trochu prekrývali a presahovali okraje formy. Do takto pripravenej formy rozprestrieme osušenú zeleninu. V miske dôkladne rozmiešame smotanu s vajíčkami, ochutíme soľou a zmesou prelejeme zeleninu vo forme. Formu uzavrieme pomocou potravinovej fólie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 140 °C približne 40 minút. Terinu necháme dôkladne vychladnúť a potom ju nakrájame na plátky. Pred servírovaním ju opečieme na rozohriatej panvici s trochou oleja.
PEČENÉ HUSACIE PRSIA
Na husacích prsiach narežeme kožu do tvaru mriežky (dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa). Stranu s kožou iba osolíme, druhú stranu ochutíme aj čiernym korením. Opekáme na rozohriatej panici najskôr na strane s kožou, aby sa z nej vypiekol tuk. Tuk priebežne zlievame do misky. Opekáme, kým koža nie je chrumkavá. Potom stiahneme z ohňa, husacie prsia otočíme a necháme z druhej strany zatiahnuť. Opečené prsia preložíme do zapekacej misy a pečieme približne 7 – 8 minút v rúre vyhriatej na 160 °C. Vyberieme, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať.
Na výpeku z husacích pŕs orestujeme červenú cibuľu nakrájanú na plátky, potom pridáme kelové listy nakrájané na tenké rezance, ktoré sme predtým oblanšírovali v osolenej vode. Na záver pridáme bobule hrozna rozdelené na polovice a zbavené jadierok.
SERVÍROVANIE
Na tanier naservírujeme orestovaný kel s cibuľou a hroznom. Vedľa položíme opečenú terinu a na tenké plátky nakrájané husacie prsia.
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle...