Suroviny
- Na omáčku: 1 kg zemiakov
- 2-3 bobkové listy
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- soľ
- niekoľko guľôčok čierneho korenia
- 1 téglik kyslej smotany
- 2 lyžice hladkej múky
- čerstvý kôpor
- ocot a cukor podľa chuti
- Na fašírky: 500 g mäsa (60 % bravčové
- 40 % hovädzie)
- 50 g striedky z chleba alebo pečiva
- mlieko
- maslo alebo olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- petržlenová vňať
- majorán
- soľ
- korenie
- strúhanka na obaľovanie
Náročnosť receptu: jednoduchý
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 5
Postup
Pripravíme omáčku: Ošúpané, umyté a nakrájané zemiaky zalejte vodou – nalejte ju len do výšky zemiakov. Pridajte bobkové listy, ošúpané celé strúčiky cesnaku, ošúpanú rozpolenú cibuľu, celé čierne korenie a soľ. Zemiaky uvarte. Z hrnca vyberte bobkové listy, cesnak, cibuľu a korenie. K zemiakom pridajte kyslú smotanu rozmiešanú s múkou a prívarok povarte 3-4 minúty. Ochuťte soľou, octom a cukrom. Do prívarku pridajte čerstvý nasekaný kôpor alebo ním posypte až hotové porcie.
Pripravíme fašírky: Chlebovú striedku namočte do mlieka. Na masti, oleji alebo masle opražte najemno nasekanú cibuľu a cesnak. Nechajte vychladnúť. Do misy k mäsu zomletému najemno pridajte vajce, striedku z chleba, z ktorej ste vytlačili prebytočné mlieko, a opečenú cibuľu a cesnak. Pridajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, majorán, soľ a korenie. Z hmoty vyformujte malú fašírku, opečte ju a prípadne dochuťte zvyšok surovej zmesi. Vytvarujte fašírky, obaľte ich v strúhanke a vyprážajte vo väčšom množstve oleja z každej strany do zlatista.
receptar.zena.pluska.sk
Toto ste už čítali?
![„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)](https://dunajskostredsky.sk/files/styles/90x65/public/images/article/2020/m%C3%A1j/7/vargabeles1.jpg?itok=-QvYm6oz)
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...