INGREDIENCIE:
na cesto:
- 170g polohrubej múky
- 100g masla
- 2 PL cukru
- 1-2 PL vody
- 1 PL smotany
- štipka soli
do plnky:
- 6-8 sliviek
- 5+1 PL kryštálového cukru
- 1 KL škorice
- ČL citrónovej šťavy a citrónová kôra
- 2-3 PL múky
- 1 vajce na potretie cesta
POSTUP:
1. Pripravíme si cesto: zmiešame múku, cukor a soľ, rozmrvíme s na kocky pokrájaným maslom. Pridáme vodu a smotanu. Dobre vypracujeme a vyformujeme bochník. Dáme do chladničky na cca 30 minút.
2. Kým je cesto v chladničke, pripravíme si slivkovú plnku: slivky vykôstkujeme a nakrájame na tenké plátky, aby sa potom za krátky čas pečenia ľahko prepiekli.
3. Slivky posypeme škoricou, cukrom, nakvapkáme citrónovú šťavu a pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Dobre premiešame a pomúčime. Múka je preto potrebná, aby vpila šťavu, ktorú ovocie prirodzene vypúšťa a túto múka pri pečení zahustí.
4. Bochník cesta vyberieme z chladničky, položíme na papier na pečenie, ktorý trochu posypeme cukrom a škoricou. Cesto vytvarujeme na približne 40 cm kruh.
5. Spolu s papierom uložíme na plech, naukladáme slivky tak, aby od okraja cesta ostal 5 cm prázdny pás. Slivky môžeme pekne esteticky usporiadať, ale aj jednoducho navrstviť.
6. Prázdny okraj cesta opatrne prehneme dovnútra, aby obrúbil plnku.
7. Prehnutý okraj potrieme vajcom a posypeme kryštálovým cukrom, bude potom chrumkavý.
8. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme cca 20-25 minút.
Keď čiastočne vychladne, nakrájeme ho a hoci je sám osebe dobrý, môžeme ho ponúkať aj so šľahačkou. Je úžasný!
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders