Publikované: 18. apríl 2020 - 8:13
POTREBUJEME:
- 650 g hladkej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 10 g soli
- 25 g droždia
- 250 ml vlažného mlieka alebo vody
- 150 ml oleja
- 2 vajcia
- mak alebo mandle
POSTUP:
- Do vlažného mlieka alebo vody dáme z daného množstva cukru za jednu lyžicu, pridáme droždie, trochu zamiešame a necháme vykysnúť.
- Múku preosejeme do misy, pridáme soľ a zostatok cukru.
- Pridáme vykysnuté droždie, olej, jedno vajce a asi dve tretiny druhého vajca. Prečo iba dve tretiny? Tú jednu tretinu použijeme na potretie koláča pred pečením. Bola by škoda použiť celé vajce, neupotrebili by sme ho… Takto to je hospodárne.
- Ingrediencie vymiesime, cesto sformujeme do bochníka, prikryjeme a necháme cca 45 minút vykysnúť na dvojnásobok.
- Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve polovice, tie potom delíme ďalej podľa toho, z koľkých častí mienime koláč pliesť.
- Najjednoduchšie je pletenie z troch kusov, teda z oboch častí bochníka si pripravíme po tri podlhovasté valčeky, ktoré zaplietame ako vrkoč. Začiatok a koniec vrkoča stlačíme, tak ho upevníme.
- Vložíme do papierom na pečenie vyloženého pekáča, potrieme tretinou vajca a necháme ešte 20 minút odpočívať. Povrch môžeme posypať plátkami mandlí, makom, sezamovými semienkami, podľa chuti.
- Trúbu predhrejeme cca na 160 stupňov, pečieme 20 a niekoľko minút – kým nie je krásne zlatohnedé.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
Hráškové pyré s chrumkavým cícerom a kešu smotanou
Mám veľmi rada zelený hrášok, už aj na pohľad. A je taký...
Dezert z ovsených vločiek, medu a lieskovcov
Nomen est omen.“ Názov všetko napovedá, odhalí, že ide...