Plnka môže byť rôzna: tvarohová, maková, kapustová, tekvicová, repová, zemiaková, jablková, zo slivkového lekváru. Ak nemáte veľmi v obľube sladkú chuť, žiadna starosť, je tu slaná, korenená obmena...
My máme radi sladké! Tvaroh, vanilkový cukor, niťovky v prekladanom alebo závinovom ceste … a myslím si, že k tomu trochu trpkej chuti … Teraz ma napadol lekvár a biely rum.
„Vargabéles“ s lekvárom a bielym rumom
POTREBUJEME:
na 20 kociek/rezov
- 200 g niťoviek
- soľ
- 3 vajcia
- 200 g (prášk.)cukru
- 150 g masla
- kôra z jedného citróna
- 500 g tvarohu z kravského mlieka
- 200 ml smotany
- 40 g hrozienok alebo iného sušeného ovocia podľa chuti
- 1 bal. vanilkového cukru
- 400-500 g lístkového cesta alebo 1 bal = 6-8 plátkov závinového cesta
PRÍPRAVA
- Najprv v slanej vode uvaríme do polomäkka niťovky, horúcu vodu z nich zlejeme a prelejeme studenou vodou, aby naďalej nemäkli.
- Vajcia vymiešame so zmäknutým maslom a cukrom.
- Tvaroh osolíme a spracujeme so smotanou a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Tvarohovú a vajcovú hmotu zmiešame dokopy. Pridáme hrozienka (sušené ovocie). Ochutnáme, či je hmota dostatočne ochutená. V prípade potreby dosolíme. Musí to byť dostatočne slané, aby to nebolo bez chuti, ale nepresoľme! Pridáme niťovky.
- Pekáč veľkosti 25-35 cm jemne potrieme maslom, vystelieme 3-4 závinovými plátkami, podľa možnosti tak, aby pokryli aj boky pekáča. Lyžicou vkladáme hmotu, zarovnáme, prekryjeme 3-4 plátmi závinového cesta, medzi ktoré môžeme nakvapkať trocha roztopeného masla.
- Trúbu predhrejeme na 170 stupňov a cesto dáme piecť na cca 40-50 minút.
- Po celej kuchyni sa bude šíriť úžasná vôňa: tvaroh a vanilka sa bude snúbiť s charakteristickou vôňou pečúceho sa závinového cesta. Hmmm. Veľmi dobré. Nevieme sa dočkať, kedy to bude hotové, však? Viem, že treba k tomu trpezlivosť, ale počkajme, kým vychladne.
- Podávame hoci s čerstvým ovocím, ja som však servírovala s trochou lekváru, do ktorého som dala biely rum. Čo dodať? Zohrialo dušu aj telo!
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
Hráškové pyré s chrumkavým cícerom a kešu smotanou
Mám veľmi rada zelený hrášok, už aj na pohľad. A je taký...