Hrášok, cícer a kešu sú výborné rastlinné bielkoviny. Sú zdravé, chutné a toto jednoduché jedlo je bleskovo hotové.
POTREBUJEME:
Na hráškové pyré:
- 2 bal. mrazeného hrášku (asi 900 g)
- vodu
- soľ
K zmesi z cíceru:
- 400-500 g vareného cíceru (môže byť aj konzerva)
- 1 KL soli
- 1/2 KL mletého čierneho korenia
- 1/2 KL mletých klinčekov
- 1 KL údenej papriky
- 1 KL práškového cesnaku
- 1 PL oleja
Ku kešu smotane:
- 100 g kešu orieškov
- voda
- pár kvapiek šťavy z citróna
PRÍPRAVA:
- Kešu oriešky dáme do hrnčeka a zalejeme ich teplou vodou tak, aby boli ponorené – necháme ich namočené 30-40 minút!
- Z konzervovaného cícera zlejeme šťavu, zrnká preložíme do väčšej misy, okoreníme, pridáme olej, dobre pretrasieme, aby každé zrnko bolo dostatočne okorenené.
- Preložíme do pekáča vystlaného papierom na pečenie a dáme do predhriatej trúby na teplotu 200+ stupňov, aby sa rýchlo opiekli.
- Medzitým mrazený hrášok zalejeme horúcou vodou, osolíme a necháme zovrieť.
- Vodu zlejeme, necháme jej iba toľko, aby sme pomocou ponorného mixéru vytvorili pyré. Netreba vymixovať úplne dohladka, ja mám rada, ak tam ostanú malé kúsky hrášku.
- Teraz sa vrátime ku kešu orieškom. Keď už zmäkli, zlejeme z nich takmer všetku vodu, trochu osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby boli jemne kyslasté. Tiež ich rozmixujeme, akoby na spôsob smotany.
- A môžeme podávať!
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...