Nachádzate sa tu

Originálne a zdravé pôstne jedlá

Toto ste už čítali?

Publikované: 2018, marec 30 - 15:18 | Gastro
V pôstnom období je ten pravý čas na prečistenie organizmu po zime a vyskúšanie jednoduchých jedál, ktoré sú chutné a prospejú aj vášmu zdraviu. Obohaťte teda svoju kuchyňu o nové recepty.
Originálne a zdravé pôstne jedlá

Karí šošovica

Potrebujeme:

  • 400 g veľkej šošovice
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • lyžičku rasce
  • 3 lyžičky karí korenia
  • kyslú smotanu
  • olej, soľ

Postup: Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny. Vo väčšej nízkej rajnici rozpálime olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, na najmenšom ohni restujeme. Šošovicu precedíme a premyjeme, necháme odkvapkať, pridáme k základu a pražíme asi 10 minút. Miešame, aby zmes neprihorela a rovnomerne sa orestovala. Potom zalejeme asi 2,5 dl horúcej vody, pridáme koreniny a soľ, premiešame a dusíme pod pokrievkou 20-25 minút, občas skontrolujeme množstvo vody a premiešame. Odstavíme, vmiešame kyslú smotanu, podľa chuti dosolíme. Podávame s volským okom a ozdobíme vňaťou petržlenu, zeleru alebo pažitky.

Pšenový nákyp s tvarohom

  • 300 g pšena
  • 1 mäkký tvaroh
  • 4 lyžice medu
  • 6 lyžíc slnečnicového oleja lisovaného za studena
  • hrsť hrozienok namočených 20 minút vo vode
  • štipku mletej škorice
  • hrsť lúpaných slnečnicových semien
  • hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 2 jablká
  • 1 vajce – môžeme vynechať
  • strúhanku

Postup: Pšeno v menšom hrnci prelejeme vriacou vodou, premiešame, vodu zlejeme. Zopakujeme celkovo trikrát, predídeme tým horkej pachuti jedla. Prepláchnuté pšeno zalejeme 1,5-násobným objemom horúcej vody a varíme 5 minút. Odstavíme a pod pokrievkou necháme 15 minút dôjsť. Zatiaľ nakrájame na kocky jablká, predhrejeme rúru a vymastíme väčšiu okrúhlu nádobu z jenského skla alebo menší vysoký plech. Vysypeme strúhankou alebo kukuričnou krupicou. Pšeno zmiešame s ostatnými surovinami, zmes navrstvíme do zapekacej nádoby a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 30-40 minút.

Cícerová sviečková

Potrebujeme:

  • pohár cíceru (2 dl)
  • koreňovú zeleninu alebo mrazenú zmes pod sviečkovú (300 g)
  • cibuľu
  • olej
  • jednu kyslú smotanu
  • soľ, horčicu, citrón, cukor, sódu bikarbónu

Postup: Cícer cez noc namočíme vo väčšej nádobe, keďže svoj objem takmer zdvojnásobí. Vodu zlejeme a varíme v čerstvej, s lyžičkou sódy bikarbóny domäkka asi 30 min. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu. Chvíľu restujeme, podlejeme horúcou vodou alebo zeleninovým vývarom a dusíme. K mäkkej zelenine pridáme polovicu vareného cíceru, kyslú smotanu a rozmixujeme. Ochutíme horčicou, citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Podávame so špaldovými cestovinami a zvyšným uvareným cícerom.

Pohánkové palacinky s bryndzou

Potrebujeme:

  • 300 g pohánkovej múky
  • 600 ml vody
  • soľ
  • 1 vajce – môžeme vynechať
  • kyslú smotanu
  • bryndzu

Postup: Do vody vsypeme múku, štipku soli, vajce a vymiešame cesto. Necháme postáť 30 minút. Na rozohriatej panvici pečieme palacinky, ide to aj bez oleja, oproti klasickým zo pšeničnej múky, sa tieto palacinky netrhajú. Kyslú smotanu zmiešame s bryndzou v pomere 1:1 a zmesou plníme palacinky. Môžeme pridať pažítku alebo zelenú cibuľku.

Banánová omeleta

Potrebujeme:

  • 3 banány
  • 1 vajce
  • 1 dl mlieka
  • 2 PL hladkej múky – špaldovej alebo ovsenej
  • trošku cukru
  • olej

Postup: Banány olúpeme, prekrojíme napoly a potom pozdĺžne. Štvrťky banánov uložíme rovnomerne po celej panvici s rozohriatym olejom, chvíľku pražíme. Z vajíčka, múky, mlieka a cukru vyšľaháme riedke cesto, ktorým zalejeme rozvoniavajúce banány. Prikryjeme a necháme piecť, kým povrch nestuhne. Otočíme a dopečieme z druhej strany. Ihneď podávame.

Zdroj: plnielanu.zoznam.sk