Publikované: 2. december 2019 - 15:24

Existuje perfektný recept, ktorý nám zaručí mäkkú, šťavnatú, voňavú, sladkú, milú pochúťku, ktorej sa nevieme nabažiť?
Áno, existuje! Takto ju pripravujem ja:
POTREBUJEME
- 500g polohrubej múky
- 230 ml mlieka
- 1 kocku (42g) droždia
- 1 vajce
- 3 PL roztopeného masla
- 3 PL kryštálového cukru
- ½ KL soli
PLNKA
- 100g roztopeného masla
- 2-3 PL mletej škorice
- 130g hnedého cukru
- 50ml javorového sirupu
- štipka soli
- Po upečení na potretie:
- 2 PL mlieka
- 1 PL javorového sirupu
PRÍPRAVA:
- Droždie rozmrvíme do vlažného mlieka zmiešaného s cukrom, zamiešame a necháme vykysnúť.
- Múku osolíme, pridáme kvások, vajce, maslo a cesto dobre vypracujeme. Ak by bolo príliš lepkavé, pridáme trochu múky, naopak, ak by bolo suché, pridáme pár kvapiek či lyžičiek mlieka.
- Dostaneme vláčne cesto, ktoré vytvarujeme do bochníka a prikryté necháme kysnúť cca 30-40 minút.
- Keď je vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku 3-4 cm.
- Na takto pripravené cesto rovnomerne nalejeme roztopené maslo, posypeme škoricou, cukrom a pokvapkáme javorovým sirupom. Snažme sa o to, aby sa plnka dostala na každý kúsok cesta.
- „Slimáčiky” ležmo poukladáme na papierom vystlaný plech.
- Pečieme v predhriatej rúre na 160-170 stupňoch, asi 15-20 min.
- Ak chceme, aby slimáky ostali mäkké, hneď ako ich vyberieme z trúby, potrime ich mliekom zmiešaným s javorovým sirupom.
Určite vyskúšajte! Už príprava je zábavná, ich konzumácia hotový zážitok!
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?

Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...