Back to top

Plytvanie s potravinami v číslach

Publikované: 14. júl 2020 - 14:01
Odhaduje sa, že od roku 1974 sa plytvanie potravinami celosvetovo zvýšilo až o polovicu. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) skončí ako odpad tretina celosvetovo vyprodukovaných potravín určených pre ľudskú výživu. To predstavuje približne 1,3 miliardy ton za rok a to napriek tomu, že 870 miliónov ľudí na svete hladuje. Pri súčasnej spotrebe a trende rastu populácie, by sme do roku 2050 mali zvýšiť produkciu potravín o viac ako 60 %.
Plytvanie s potravinami v číslach

V slovenských domácnostiach sa plytvá potravinami zhruba 40 až 60 kilogramov jedla na osobu za rok. Najviac sa plytvá pečivom, zeleninou, ovocím či vareným jedlom a mliečnymi výrobkami. Bežná slovenská domácnosť pritom minie mesačne na nákup potravín pätinu zo svojich mesačných výdavkov. Upozorňuje na to občianske združenie Free Food, ktoré v nedeľu v Bratislave upriami pozornosť na problém plytvania potravinami podujatím Zero Waste Brunch.

"Hlavnou príčinou vzniku odpadu je, že nakupujeme viac potravín, ako dokážeme spotrebovať a nevieme ich správne využiť a skladovať," uviedli aktivisti. Zuzana Madajová z Free Food upozorňuje, že jeden z deviatich ľudí hladuje či trpí podvýživou, pričom sa ročne premrhá až jedna tretina celkovej svetovej produkcie potravín. "Z množstva vyhodeného jedla by sme vedeli nasýtiť všetkých hladujúcich ľudí na svete minimálne trikrát. Ide o významný etický, ekonomický a ekologický problém," podotkla Madajová.

Nedeľné podujatie Zero Waste Brunch v Bratislave malo preto na celý problém upozorniť. V rámci akcie šéfkuchár Anton Meszároš pripravoval jedlá z veľkej časti zo "zachránených" potravín. V záhrade nadačného domu mohli návštevníci od 10.00 do 15.00 h ochutnať jedlá, zažiť hudobný program, workshopy a diskusiu. Návštevníci sa tu dozvedeli, ako skladovať potraviny či o mýtoch o potravinovom odpade.

Felvidék.ma/teraz.sk

Toto ste už čítali?