Naposledy bola vynikajúca, tentoraz nám to nevyšlo, museli sme ju oželieť. Nevadí. Už cestou domov, potom aj doma som pátrala po originálnom či najlepšom recepte a mala som dojem, že som ho našla. Základ na korpus možno nájsť na stránke sacher.com, s pripomienkou, že približne obsahuje potrebné ingrediencie. Chápem, veď originálny recept je chránený siedmimi pečaťami.
Aj tento recept dokonale vyhovuje očakávaniam. Trúfam si ho odporúčať, je božský!
POTREBUJEME:
- na korpus:
- 130g várovej čokolády
- vanilku
- 150g mäkkého masla
- 100g práškového cukru
- 6 celých vajec
- 100g kryštálového cukru
- 140g polohrubej múky
- na polevu:
- 150g várovej čokolády
- 80ml šľahačky s vysokým obsahom tuku
- na marhuľový sirup:
- 200g marhuľového lekváru
- 150 ml horúcej vody
- šťavu z pol citróna
POSTUP:
- Čokoládu rozpustíme – v mikrovlnke alebo nad parou.
- Oddelíme bielka vajec od žĺtkov.
- Z bielkov, 100 g kryštálového cukru a štipky soli vyšľaháme tvrdý sneh.
- Žĺtky, práškový cukor a zmäknuté maslo vymiešame do penista, pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu a dobre premiešame.
- Potom pridáme múku.
- Teraz sme sa dostali k bodu, keď do vymiešanej hmoty pridáme sneh z bielkov, tak, aby sme ho nerozbili. Najprv pridáme 2-3 lyžice snehu, aby sme čokoládovú hmotu zriedili. Potom postupujeme opačne, hmotu pridávame – po lyžiciach – do snehu z bielkov. Postupujeme jemne, opatrnými pohybmi.
- Takto pripravenú hmotu vlejeme do maslom vymastenej, múkou vysypanej, 24-26 cm-vej tortovej formy.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 stupňoch cca 40-50 minút. Po asi 40 minútach vyskúšajme stav torty ihlou, resp. špáradlom.
- Upečený korpus necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme marhuľový sirup: hustý lekvár prelejeme 150ml horúcej vody a pridáme šťavu z pol citróna. Dobre premiešame.
- Keď je torta vychladnutá, prekrojíme ju a obe vnútorné strany plátkov potrieme marhuľovým sirupom. Ten sa vpije do cesta a torta bude božsky šťavnatá.
- Tortové plátky spojíme, horný položíme na dolný, s potretými stranami na seba, a polejeme polevou:
- Na 150 g várovej čokolády nalejeme 70ml šľahačky a vložíme do mikrovlnky. Keď sa čokoláda roztopí a šľahačka začne bublať, poriadne to premiešame. Dostaneme úžasnú, jemnú čokoládovú polevu. Touto polejeme tortu, potrieme boky, aby bola celá prekrytá, a odložíme ju do chladničky.
- Po niekoľkých hodinách chladenia sa jednotlivé chute spriatelia: jemne sladkú maslovo-čokoládovo-vanilkovú chuť príjemne osvieži kyslastá chuť marhúľ. Pri podávaní pridajme malú ružicu šľahačky, tak bude naše dielo dokonalé.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...