Nachádzate sa tu

Sacherova torta

Toto ste už čítali?

Publikované: 2019, október 30 - 10:49 | Gastro
Tento týždeň som bola vo Viedni, poznáte ma, musím ochutnať zázraky miestnej gastronómie. Teda „Wiener schnitzel” bol, môžem povedať, božský. Teľací je naozajstný… Ako dezert som si predstavovala Sacherovu tortu.
Sacherova torta

Naposledy bola vynikajúca, tentoraz nám to nevyšlo, museli sme ju oželieť. Nevadí. Už cestou domov, potom aj doma som pátrala po originálnom či najlepšom recepte a mala som dojem, že som ho našla. Základ na korpus možno nájsť na stránke sacher.com, s pripomienkou, že približne obsahuje potrebné ingrediencie. Chápem, veď originálny recept je chránený siedmimi pečaťami.  

Aj tento recept dokonale vyhovuje očakávaniam. Trúfam si ho odporúčať, je božský!

POTREBUJEME:

  • na korpus:
  • 130g várovej čokolády
  • vanilku
  • 150g mäkkého masla
  • 100g práškového cukru
  • 6 celých vajec
  • 100g kryštálového cukru
  • 140g polohrubej múky
  • na polevu:
  • 150g várovej čokolády
  • 80ml šľahačky s vysokým obsahom tuku
  • na marhuľový sirup:
  • 200g marhuľového lekváru
  • 150 ml horúcej vody
  • šťavu z pol citróna

POSTUP:

  • Čokoládu rozpustíme – v mikrovlnke alebo nad parou.
  • Oddelíme bielka vajec od žĺtkov.
  • Z bielkov, 100 g kryštálového cukru a štipky soli vyšľaháme tvrdý sneh.
  • Žĺtky, práškový cukor a zmäknuté maslo vymiešame do penista, pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu a dobre premiešame.
  • Potom pridáme múku.
  • Teraz sme sa dostali k bodu, keď do vymiešanej hmoty pridáme sneh z bielkov, tak, aby sme ho nerozbili. Najprv pridáme 2-3 lyžice snehu, aby sme čokoládovú hmotu zriedili. Potom postupujeme opačne, hmotu pridávame – po lyžiciach – do snehu z bielkov. Postupujeme jemne, opatrnými pohybmi.
  • Takto pripravenú hmotu vlejeme do maslom vymastenej, múkou vysypanej, 24-26 cm-vej tortovej formy.
  • Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 stupňoch cca 40-50 minút. Po asi 40 minútach vyskúšajme stav torty ihlou, resp. špáradlom.
  • Upečený korpus necháme vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme marhuľový sirup: hustý lekvár prelejeme 150ml horúcej vody a pridáme šťavu z pol citróna. Dobre premiešame.
  • Keď je torta vychladnutá, prekrojíme ju a obe vnútorné strany plátkov potrieme marhuľovým sirupom. Ten sa vpije do cesta a torta bude božsky šťavnatá.
  • Tortové plátky spojíme, horný položíme na dolný, s  potretými  stranami na seba, a polejeme polevou:
  • Na 150 g várovej čokolády nalejeme 70ml šľahačky a vložíme do mikrovlnky. Keď sa čokoláda roztopí a šľahačka začne bublať, poriadne to premiešame. Dostaneme úžasnú, jemnú čokoládovú polevu. Touto polejeme tortu, potrieme boky, aby bola celá prekrytá, a odložíme ju do chladničky.
  • Po niekoľkých hodinách chladenia sa jednotlivé chute spriatelia: jemne sladkú maslovo-čokoládovo-vanilkovú chuť príjemne osvieži kyslastá chuť marhúľ. Pri podávaní pridajme malú ružicu šľahačky, tak bude naše dielo dokonalé.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders